Alerji Testi
  1. Ana Sayfa
  2. Güzellik ve Bakım

Alerji Testi

0

Alerjik hastalıkların tanısında hastanın öyküsünün yanı sıra cilt alerji testi bu tanıyı doğrulamak ve ayrıca hastalığa neden olan alerjenleri belirlemek için önemlidir. Alerjen duyarlılığını belirlemek için deri testleri kullanılır.

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerji tedavisinde temel çözüm, alerjiye neden olabilecek faktörün ortadan kaldırılmasıdır. Birçok insan için alerjenlerden kaçınmak sorunu büyük ölçüde azaltır. Semptomları ortadan kaldırır. Ancak semptom ve bulgular günlük yaşamı etkilemeye başlarsa doktora başvurmak önemlidir.

Alerjeni belirlemek için farklı alerji testi çeşitleri vardır. Sırt, el veya kan alerji testi kullanarak alerjeninizin ne olduğunu belirleyebilirsiniz. Alerjeni bilmek, hastanın tıbbi müdahaleye ihtiyacı olsun veya olmasın, bir yandan kişiyi, diğer yandan doktoru korumaya yardımcı olur.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

En yaygın alerji türleri:

  • Alerjik rinit; halk arasında saman nezlesi olarak bilinir.
  • Alerjik astım; Genetik olarak yatkın kişilerde alerjenlere maruz kalındığında bronşlarda daralma ve nefes almada güçlük görülür.
  • Alerjik konjonktivit; Gözün beyaz kısmını çevreleyen zarın çevredeki alerjenlerle temas etmesi ile kaşınma, sulanma ve yanma gibi belirtilerin ortaya çıkmasıdır.
  • Ürtiker; halkalar arasındaki adı ısırgandır.
  • Gıda alerjisi; Vücudun yiyeceklerde bulunan belirli proteinlere verdiği tepkidir.
  • Atopik dermatit; Egzama olarak bilinir.
  • Arı sokması; Bu, arının salgısındaki proteine ​​aşırı bir tepkidir.
  • İlaç alerjisi; Bu, vücudun ilacın içerdiği maddeye verdiği tepkidir.
  • Anafilaksi; Hayatı tehdit ediyor. Alerjene reaksiyon çok güçlüdür.

Alerji Testi Aç Karnına mı Yapılır?

Alerjiler, antijene bağlı olarak farklı şekilde test edilir. Bu nedenle aç karnına veya tok karnına yapılan testin sonuçları hakkında testi yapan doktordan bilgi almak gerekir. Kan testleri genellikle hızlı bir şekilde alınır.

İlaç Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Çalışılan ilaç enjekte edilebilir formda ise ilaç önce deriye damlatılır, neşter takılır ve hasta 15 dakika beklenir. Reaksiyon yoksa bir sonraki doz, bu sefer bir insülin şırıngası ile test ilacının önceden tanımlanmış bir seyreltme planına göre küçük bir miktarda cilt üzerine uygulanır. Yirmi dakika sonra kademeli olarak artan dozlar aynı şekilde uygulanır. Alerji testi sonrası reaksiyon yoksa test negatif kabul edilir ve ilacın kendisi izlenir.

CYBH Testi Nedir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara cybh testi kısaca STD denir. Bir STD testi, bu hastalıkları teşhis etmek için kullanılan bir testtir. Bu hastalıklar cinsel temas yoluyla bulaşır. Cybh testi olan organizmalar kan, vajinal sıvı ve menidir.

Ancak bu enfeksiyonların tümü mutlaka cinsel yolla bulaşan hastalıklar değildir. Kötü sterilize edilmiş tıbbi ekipmanlardan, kan naklinden, kan naklinden veya doğum sırasında anneden çocuğa veya kişiye yayılabilir. Birçok sağlıklı insan enfeksiyon kaptığını bilmeyebilir.

CYBH Testi Nasıl Uygulanır?

STD testleri farklıdır. Ancak test yaptırmadan önce mutlaka bir doktora gidilerek muayene olunmalıdır. Şikâyetler doktora yönlendirildiğinde, doktor bulaşıcı hastalıklardan şüpheleniliyorsa cybh testi yapacaktır. Analizler genellikle pamuklu çubukla genital salgılardan numune alınarak yapılır. Belsoğukluğu, klamidya ve trichomoniasis sürüntü örnekleri ile teşhis edilir.

Hangi CYBH Testleri’ni Yapmalıyım?

13 ila 64 Yaş arasındaki tüm yetişkinler veya gençler en az bir kez HIV testi yaptırmalıdır. 25 yaşın altındaki tüm “cinsel açıdan aktif kadınlar” belsoğukluğu ve klamidya için yıllık olarak taranmalıdır. 25 yaş ve üstü kadınların, yeni bir partnerleri varsa veya birden fazla seks partneri veya cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan bir partner gibi yüksek risk altındaki biriyle birlikte olmuşlarsa, her yıl gonore ve klamidya için test edilmeleri önerilir.

Tüm hamile kadınlar hamileliğin başından itibaren sifiliz, HIV ve hepatit B/C için test edilmelidir. Yüksek riskli hamile kadınlar da hamileliğin erken döneminde klamidya ve gonore açısından taranmalıdır. Cinsel olarak aktif tüm gey ve biseksüel erkekler yılda en az bir kez sifiliz, klamidya ve gonore için test edilmelidir. Cinsel yolla bulaşan hastalık şüphesi olan kişilerden kan örnekleri toplayan sağlık çalışanları yılda 3-6 ayda bir test edilmelidir.

Hastanelerde jinekoloji, üroloji, dermatoloji veya dermatoloji ve CYBH servislerinde yer alan sağlık profesyonellerinin yılda en az bir kez CYBH testi yaptırması zorunludur.

En Çok Yapılan CYBH Testleri Nelerdir?

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların testleri çok önemlidir. Bu sebeple testler aksatılmamalıdır. En çok yapılan testlerin başında HIV gelmektedir. Daha sonra gonire ve klamidya gelmektedir.

Babalık Testi Nasıl Yapılmaktadır?

Babalık testi için baba adayından, saç, tırnak, yanak mukozası, kemik veya vücudun değişik dokularından alınan örneklerden hücrelerin elde edilerek yapılır. Alınan bu örnekler referans kabul edilir. Örnek için çoğunlukla yanak sürüntüsü kullanılır. Bu örnekler kullanılarak bireyin DNA profili oluşturulabilir. Oluşturulan DNA profili öteki ile karşılaştırılarak babalık testi veya akrabalık saptanabilir.

Babalık Testinin Güvenilirliği Nedir?

Babalık testleri yüzde yüz güvenilir değildir. Çünkü, bazen laboratuvarda hatalar olabilir, ya da örnekler yetersiz kalabilir. Fakat yine de babalık testi doğruluk payı %99 dur.

Babalık Testi (DNA Testi) Nerede Yapılabilir?

Babalık testi, kişilerin tereddüt ettiği zamanlarda yapılmaktadır. Bu tarz testler özel laboratuvarlarda yapılmaktadır. Mahkeme yolu ile devlette de yapılabilir.

 

Yazıyı Oyla
İçeriğe tepki ver!
İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

KadınPlus - Founder

Yorum Yap