Dış görünüşümüzde en dikkat çeken ve ilk izlenimi oluşturan yer dişlerimizdir. Herkes dişlerinin beyaz olmasını ışıl ışıl parlamasını ister. Dişlerimizin her zaman beyaz kalması mümkün değildir, çünkü dişlerimizin asıl rengi beyaz değildir. Sizler için diş beyazlatma yöntemlerini bir araya topladım.
Diş beyazlatma yöntemleri konusunda hepimizin günlük olarak kullandığı ya da tavsiye olarak bildiği yöntemler vardır. Bunlardan ne kadarı doğru ne kadarı yanlış? Karbonat işe yarar mı? Bitkisel çözümü var mı? Kalıcı diş beyazlatma mümkün mü? Bu yöntemlerin zararları var mı?
Bu yöntemleri kullanmadan dişçinize danışmanızda fayda var ayrıca en fazla haftada 2 kez uygulamanız diş sağlığı için uygundur, çünkü çoğu diş beyazlatma yöntemleri asit içermektedir asit lekeleri silmesinin yanı sıra diş minesine zarar verebilir. Herhangi bir hassasiyet durumunda da uygulamayı bırakmalısınız.
İçindekiler
Diş Beyazlatmaya Neden İhtiyaç Duyarız?
İnsanda diş renkleri tıpkı ten renkleri gibi farklıdır. Bazıları doğuştan şanslıdır ve beyaz diş rengiyle doğarlar bazıları ise genetik olarak koyu diş rengine sahiptir. Annenin veya çocuğun kullandığı antibiyotikler yüzünden diş renginde koyuluklar olabilir. İçtiğimiz sulardaki flour, çay, kahve ve sigara dişlerin doğal rengini koyulaştıran sebeplerden bazılarıdır. Günlük hayatımızdaki bu etkenlerden dolayı diş beyazlatma yöntemleri konusunda bilgi almaya ihtiyaç duyarız.
Diş Temizliği ve Beyazlık İlişkisi
Diş beyazlatma yöntemlerine geçmeden önce sağlığınız ve diş beyazlığı için ilk kural diş temizliğidir. Günde en az iki kere olmak üzere sabah kalkınca ve gece yatmadan özce dişlerinizi fırçalamalısınız. En doğru diş fırçalama yöntemini kullanmalı doğru fırça ve macun seçmelisiniz. Dişler için ekstra beyazlık için beyazlatıcı özelliği olan macunları seçebilirsiniz. Unutmayın ki temiz dişler daha beyaz gözükecektir diş temizliğinin son aşaması olan ağız bakım suyunu kullanmak Ekstra temizlik sağlayacaktır.
Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?
En çok bilinen yöntem;
- Limon ve karbonat
Bir çay kaşığı karbonatın içine limonun suyunu sıkın ve köpürene kadar karıştırın temiz bir diş fırçasıyla uygulayın.
- Karbonat
Karbonatın renk açıcı özelliği vardır ve haftada 2 3 kullanımda diş renginizin açıldığını mutlaka fark edeceksiniz. Islattığınız diş fırçanıza karbonatı batırın ve yavaşça fırçalayın.
- Sofra tuzu
Islattığınız diş fırçasını tuza batırın ve dişlerinizi yavaşça fırçalayın. Tuzun anti bakteriyel özelliği ile bakterilerden kurtulacaksınız ve dişlerinizin beyazladığını göreceksiniz
- Karbonat tuz ve sirke üçlüsü
Karbonat ve tuzun diş beyazlatmada önemli yöntemlerden biri olduğunu söylemiştik sirkede bu bakımdan dişteki sarı lekeleri gidermede oldukça iyi.
- Karbonat tarçın ve adaçayı
Yine karbonat çıktı karşımıza. Bu karışım hem beyazlatıyor hem ferah bir koku yayıyor. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra havanda dövdüğünüz adaçayını 1 çay kaşığı karbonat ve toz tarçınla karıştırın diş fırçanızla nazikçe uygulayın ve yıkayın.
- Çilek
Diş beyazlatmada olmazsa olmaz karbonatla karıştırıldığında çilek plak oluşumunu önlüyor ağızın içini temizliyor ve mikroorganizmalardan arındırıyor. Çileği çatalla püre haline getirin ve fırçanızla uygulayın.
- Muz kabuğu
Muz kabuklarını atmayın ve diş beyazlatma yöntemi olarak kullanın. Potasyum magnezyum ve manganez açısından zengin muz kabuğu diş beyazlatma özelliğine sahiptir. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra muz kabuğuyla iki dakika ovun ve arındırın
- Doğal ürünler işe yaramadığında
İkinci alternatif olarak eczanelerde ve kozmetik marketlerde satılan beyazlatıcı bantları deneyin.
Bu yöntemlerin yanı sıra cerrahi işlemlerle diş beyazlatma yöntemleri de mevcuttur. Hepsi için doktora danışmayı unutmayın. Gerekli ve yeterli bilgi almadan uygulamamanızı öneririz Sağlıklı gülüşler.