Ağız ve diş sağlığı, özen ve dikkat gerektiren bir sorundur ve ağız boşluğu bölgesi genellikle gıda ile temas halinde olduğu için ortam bakteri oluşumuna oldukça yatkındır. Ağız bakımı başta diş çürükleri olmak üzere çeşitli ağız ve diş hastalıklarının önlenmesi için düzenli ve titizlikle yapılmalıdır. Yeterli fırçalama bakımı yapılmazsa, dişlerde oluşan bakteri plağı diş minesine zarar verebilir ve diş çürümesine neden olabilir.
Diş çürüğü ağız kokusuna ve hoş olmayan bir görünüme neden olmasının yanı sıra ağrı ve hassasiyet üreterek günlük hayatı da zorlaştırabilir, tedavi edilmezse gelişip diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı, diş çürüğü tespit edilirse diş hekiminize danışarak muayene yaptırmalısınız.
İçindekiler
Çürük Diş Nedir?
Her yaştan insanı etkileyebilecek diş çürüğü, diş minesinin bozulması ve dişin sert yüzeyinin bozulması olarak tanımlanmaktadır. Diş plağı, dişlerde oluşan papiller bir bakteri zarıdır. Şekerli yiyecekler yemek, daha önce dişlerde oluşan plaktaki bakterilerin diş minesini aşındıran asitler üretmesine neden olabilir. Diş plağının yapışkanlığı, oluşan asidin dişlerle sürekli temas halinde kalmasını sağlar ve dişlerin yüzeyi zamanla bozulur. Bu sırada dişlerde çürükler ve diş çürükleri ortaya çıkacaktır. Diş kökleri diş yüzeylerine göre daha hassastır ve bu nedenle çürümeye daha yatkındır. Diş çürükleri genellikle soğuğa ve sıcağa daha duyarlıdır. Yüzeysel çürükler çocuklarda ve ergenlerde daha yaygın olmasına rağmen, 50 yaşın üzerindeki çoğu insanın dişlerinin köklerinde çürük vardır. Yetişkinlerde diş kenarlarının çürümesi de yaygındır. Yaşlandıkça dişlerdeki florür azalacak ve diş çürüklerine neden olacaktır.
Çürük Diş Belirtileri Nelerdir?
Diş çürüğü belirtileri; diş çürüğünün yeri, boyutu ve derinliğine göre değişebilir. Çürüme ve boşluklar yeni ortaya çıkmaya başlarsa, herhangi bir semptomunuz olmayabilir. Zayıflama yoğunlaştıkça aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
- Belirgin bir sebep olmaksızın oluşan diş ağrısı,
- Dişlerin olağan durumdan daha hassas halde olması,
- Tatlı, sıcak, soğuk içecekler içerken ya da yiyecekler tüketirken dişlerde az veya keskin bir ağrı hissetmek,
- Dişlerde gözle görünür delikler ya da çürükler meydana gelmesi,
- Dişin herhangi bir alanında oluşmuş kahverengi, siyah ya da beyaz lekeler,
- Herhangi bir yiyecek ısırıldığında oluşan çıkan ağrı ve sızı hissi.
Bu semptomlara ek olarak diş çürüklerinin ilerlemesi de ağız kokusuna neden olmaya başlar. Diş çürüğü zamanında tedavi edilmezse dişin tüm yüzeyine ve köküne ulaşabilir. Bu durumda tedavi gecikmiştir.
Çürük Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş çürüklerini başarılı bir şekilde tedavi etmek için düzenli rüya kontrolüne sahip olmak önemlidir. Çürük ve boşluğun boyutuna göre tedavi edin. Boşluk yeni başlamışsa ve boşluklar henüz ortaya çıkmamışsa, florür tedavisi yapılmalıdır. Bu tedavi, genellikle diş macununun içerdiğinden daha fazla florür kullanır. Florür takviyeleri sıvı, jel, köpük veya vernik formunda olabilir. Çürük tedavisi diş çürümesi oluşmadan yapılırsa dişlerin sağlığı geri kazanılabilir. Çürük ilerledikçe dişin şekline göre çürük alan elde edilir ve doldurulur. Diş dolgusu iyi bakılırsa uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilir. Diş dolgu tedavisinde geç kalınması halinde kron kaplama yapılacaktır.
Porselen, metal gibi boyalara sahip bu boyalar dişlerin yerini alabilir. Çürük dişin köküne ulaşmış ve sinire zarar vermişse kanal tedavisi yapılabilir. Bu tedavinin yapılabilmesi için diş yüzeyinin hala kullanılabilir olması gerekir. Tedavinin amacı siniri çıkarmak ve yerine doldurmaktır. Bu nedenle çürümüş ve hasar görmüş sinirler ve kökler çıkarılır. Dişin sağlam kısmı kalır.
Son tedavi diş çekimidir. Bu yöntem, artık uygulanabilir bir tedavi yöntemi olmadığında kullanılabilir. Fakat diş çıkarıldığında kalan boş alan diğer dişlerin şeklini bozabilir. Bu nedenle kalan boşluk için diş implantları veya köprülerin kullanılması önerilir. “Diş çürümesine iyi bir yol nedir?” En önemli ağrı kesiciler olduğu söylenebilir. Diş çürükleri iltihaplanmaya neden olduğunda tedavi gecikebilir ve bu durumda şiddetli ağrıya neden olabilir. Ağrıyı önlemek için diş hekimi tarafından önerilen analjezikler kullanılabilir.