Rahim filmi yani HSG özellikle tüplerin açık olup olmadığını anlamak ve rahimde yapısal bir bozukluk var mı diye bakmak için çekilir. Ayrıca çocuk sahibi olmak isteyen fakat gebe kalamayan kadınlarda tüplerde tıkanıklık var mı diye bakmak için çekilir. Uygulama adet sonrasında yapılır. Bunun sebebi ise âdet kanaması esnasında rahim içindeki tüplere aynı zamanda karın boşluğuna dolması muhtemel olan kanamanın engel olmasını önlemek içindir.
İçindekiler
Rahim Filmi Nasıl Yapılır?
Rahim filmi çekilirken radyo opak sıvı içeren ilaçlar kullanılır. Bu sıvı balonlu kateter ile rahim içine ağır olarak verilir ve röntgen filmi bu şekilde çekilir. Rahim filmi çekilirken veyahut sonrasında bir ilaç kullanılmaz. Kontrast madde, tüplere gelince hasta çok hafif bir ağrı duyabilir.
Rahim Filmi Kimlere Uygulanır
Rahim filmi rahimdeki tüplerin açık olup olmadığı ve rahimde yapısal bir bozukluk var mıdır bunu gösterir. Tekrarlayan düşük veya erken doğum öyküsü olan kadınlarda da rahim filmi gereklidir.
Anestezili Rahim Filmi Nasıl Çekilir?
Günümüzdeki en son ve en yeni teknoloji ve yeni teknikler ile HSG çekimi ortalama olarak 2 dakika sürer. Bazen ise anatomik sebeplerle, anomalilerin olması sonucunda, tüp açma gibi ek işlemlerin gerekli olduğu her durumda bu süre bir miktar daha uzayabilir. Rahim ağzı ile vajinal bölge temizlenir. Rahim içine hazırlanan ilaç enjekte edilir. Rahim filmi çekimi bitince, hastanın uyanması beklenir ardından işlem bitirilir. Uygulanan bu yönteme göre de rahim filmi fiyatları değişim gösterir.
Rahim Filmi Fiyatları
Devlet hastanelerinde bazı durumlarda rahim filmi fiyatları için sadece küçük bir ücret ödenirken, bazen hiç üret alınmaz. Ayrıca doktorun tecrübesine, uygulanan yöntemlere göre de bu fiyat değişmektedir.
Açık Emar Nedir?
Açık Sistemli MR çekiminde, hastanın dört tarafı açıktır. Oldukça geniş, ferah ve gürültüsü çok azdır. Böylelikle problemli hastalar için açık emar uygundur. Kapalı yerde kalma korkusu olanlar, panik atak yaşayanlar, nefes darlığı olan hastalar, kilo problemi olanlar en fazlada çocuk ve yaşlı hastalar için büyük bir kolaylık sağlar. Kapalı alan korkusu veya kaygı dereceleri yüksek olan hastalarda, kilolu olan hastalarda, başını yükseltmeden yatamayan, dümdüz yatamayan hastalarda açık emar çekimi tercih edilir.
Açık Emar Avantajları Nelerdir?
Açık Emarın avantajları daha rahat ve çok daha geniş bir alanda yapılmasıdır. Diğer bir avantajı ise hasta yakınının hastanı yanında kalabiliyor olmasıdır. Yapılan çekim işlemi esnasında hasta kişi yakınları ile konuşabilir. İlerse müzik de dinleyebilirler. Çocuklarda ise anesteziye gerek kalmadan işlem yapılır. Yatarak çekim yapamayan hastanın oturur ya da yan pozisyonda çekim yapılır.
Açık Emar Fiyatları
Açık emar fiyatları hastaya kolaylıklar sunan kapalı yapılan emara göre daha maliyetli olarak fiyat verilir. Devlet ve özel hastanelerde ise bu imkânlardan faydalanır. Çekilen bölgelere göre, kullanılan alet ve ilaçlara göre de açık emar fiyatlar değişmektedir.
HSG Filmi Nedir ve Kimlere Uygulanır?
HSG filmi anne adaylarının rahmin de ve tüplerinde herhangi bir rahatsızlığın olup olmadığını anlamak için çekilir. Tüm kadınlara uygulanabilen çekimdir. Özellikle rahim hastalıkları şüphesi olursa veya gebe kalamama durumlarında kullanılır. Hastaneden hastaneye göre rahim filmi ücreti değişir.
HSG Filmi Neden İstenir?
Rahimdeki her tür aksaklığı çözmek için istenir. Rahim duvarlarında oluşan herhangi bir hasar, çift rahim, rahim kanseri gibi rahim hastalıklarında HSG filmi istenir. Bu sonunca bağlı olarak da gerekiyorsa hasta için erken tedavi başlar.
HSG Filmi Fiyatları
HSG fimi anne adaylarından istenen röntgen çekimlerindendir. Hastanın durumuna bağlı olarak HSG filmi istenir. Hastanenin kalitesi, doktorun tecrübesi, kullanılan ilaç ve yöntemlere göre rahim filmi ücreti de farklılık gösterir.