
Sıkıntı vakitlerden geçiyoruz; iktisat zorlayıcı, zelzele kalbimizi kanattı, sonrasında yaşanan süreç ve ‘bizim başımıza da gelir mi?’ korkusu hepimiz için zorlayıcı olmayı sürdürüyor. Meğer gerilim, depresyon, tasa ve başka olumsuz hisler, cildi farklı formlarda ve değişen derecelerde etkileyebilir. Bu hislerin devam ettiği mühletin uzunluğu, akneden sedef hastalığına, lekeden egzamaya, rozaseaya, kurdeşenlere, kaşıntıya ve daha fazlasına yol açabilir.
Ruh hali cildi neden tesirler?
Hisler kelam konusu olduğunda bedenimiz ekseriyetle kimyasal bir reaksiyon verir. Ruh hali cildin güzelleşme yeteneğini azaltabilir, kan sirkülasyonundaki kortizol düzeylerini artırabilir, cilt hücrelerini zayıflatabilir ve kolajen üretimini kesintiye uğratabilir.
Bu günlerde dünyada dermatologlar artık “psikodermatoloji” olarak bilinen alanı benimsemeye ve psikologlarla birlikte çalışmaya istekli. Böylelikle cilt meselelerinin kaynağına inip, tedavi sürecini başlatabiliyorlar.
Ruh haliyle ilgili cilt problemlerinin klinik perspektifleri
Birden fazla insan, ruh halinin cildi ne kadar etkileyebileceğinin farkında değildir. Aslında, insanların sorunun kaynağının ruhsal bir sorun olabileceğini fark etmeden bir dermatoloğa başvurması da alışılagelmiş bir durumdur. Gerilim ve tasa yalnızca zihninizi etkilemez, birebir vakitte cildinize de ziyan verebilir. Tabipler bu fenomeni ‘psikodermatoloji’ ismi verilen yeni bir alan olarak isimlendiriyorlar. İşin uzmanları kısaca memnun hislerin bizi olumlu etkilediği üzere, olumsuz hislerin da cildimizi olumsuz etkileyebileceğini söylüyor. Bilhassa klinik dermatologların ortak açıklaması düşündürücü; “Cildimiz hudut uçlarıyla temaslıdır ve bu nedenle hislerimiz kendini cilt üzerinde tabir eder.
İşte depresyon nedeniyle ortaya çıkabilecek birtakım genel cilt meseleleri:
Göz altı torbaları: Yetersiz uyku ya da depresyon sırasında fazla uyumaya bağlı olarak bireyde alt göz kapağında sıvı birikmesine bağlı olarak göz altı torbaları gelişebilir.
İnce çizgiler: Sürekli gerilim ve çok düşünme kaşların çatılmasına neden olabilir ve bu durum vakitle kaş ortasında kalıcı ve derin bir kırışıklığa dönüşebilir.
Kuru cilt: Depresyondaki bir kişinin gereğince su içmeme mümkünlüğü yüksektir. Bu, ciltlerinin kurumasına ve matlaşmasına neden olur.
Akne ve lekeler: Düşük ruh hali ve yüksek gerilim akne problemlerini alevlendirir. Gerilim, bedendeki öbür hormonları rahatsız edebilecek ve cildinizde sivilcelere yol açabilecek bir kortizol salgılar.
Döküntüler ve kurdeşen: Depresyon bağırsakları tesirler, bağırsaktaki dengesizlikler döküntü ve kurdeşene neden olabilir.
Kızarıklık ya da leke: Stresli ve depresif bir kişi kısa, yüzeysel nefesler alabilir. Uygun olmayan bir kalp atışı da kızarık, kırmızı bir yüze akabinde da lekelenmeye yol açabilir.
Meditasyon terapileri, gerçek beslenme, doğal kokuları içeren kremler, parfümler, bol su içmek, hekim ve aile dayanağı, bir kişiyi tasadan ve hasebiyle gelen cilt problemlerinden kurtarmada değerli bir rol oynar. Bu noktada bilhassa yüzde 90 oranında doğal öz içeren bakım eserlerine yönelmeli.
Strese bağlı cilt meselelerinde hangi eserleri kullanabilirim?
L’Occitane ve Cake Beauty Milk Made’in el ve beden kremleri, saç için Forcapil ve Aveda, Darphin, Caudalie, Weleda, Drops of Youth, Too Faced, Kai Beauty ve Lonjevite’nin cilt serumları, Gulsha yüz spreyi, Kiehl’s tonik, Body Shop’un canlandırıcı uyku kremi ve Yves Rocher’in Lifting Vegetal’i üzere eserlerle cildinizi müdafaaya alabilirsiniz…